Duvar resmi nasıl yapılır, neler kullanılır?
Öncelikle resmin yapılacağı alan duvar resminin sonradan zarar görmeyeceği şekilde hazırlanır. Sıva döküntüleri varsa dökülür, tamir edilir. Nem alıyorsa uygun bir şekilde izolasyonu yapılır. Daha sonra yapılacak resimde kullanılacak malzemenin yapısına göre zemin astarlanır ve resme başlanır. Kullanılacak malzemeleri ise genelde duvar resminin yapılacağı alanın koşullarına ve yapılmasını istediğimiz resmin türüne göre bilirleriz.
Duvar resmi nasıl çizilir?
Birden fazla çizim tekniği vardır. Resim yapılacak alan hazırlandıktan sonra gerek duyulursa ön çizim yapılır. Manzara türü resimlerde genelde herhangi bir çizime ihtiyaç duyulmaz. Fırça ile kaba hatlar belirlendikten sonra ayrıntılara geçilir.
Portrenin ,mimari desenlerin ya da benzer türde oran orantının veya kompozisyonun tam oturması gereken resimler daha farklı yöntemler ile zemine aktarılabilir. Kareleme yöntemi, bu yöntemlerden birisidir. Bu yöntemde resim küçük parçalara bölünür. Resmin yapılacağı alan hesaplanır uygun oranda parçalar büyüterek aktarılır.
Kompozisyonu tam olarak ayarlamak istediğimiz zamanlarda resmi projeksiyon ile duvara yansıtarak ileri geri sağa sola kaydırıp istediğimiz kompozisyonu yakaladıktan sonra projeksiyonu sabitleyip ön çizimleri yapabiliriz.
Duvar resmi boyaması ne kadar kalıcıdır?
Duvar resminin kalıcılığı genel olarak resmin yapıldığı ortama ve kullanılan malzemenin kalitesine bağlı olarak değişir. Bu nedenle kullandığımız malzemeler 1. sınıf. Tuvallerde kullanılan yağlı boyalar ile çalışmayı tercih ediyoruz. Bu ortamın ısısına ve nemine bağlı olarak minimum 10 yıl resmin canlılığını korumasını sağlar, uygun bir ortamda yapılan bir resmin canlılığını koruma ihtimali daha da yüksektir; 30-35 yıla kadar uzayabilir. Örneğin müze ortamında tuval üzerine yapılan bir resim 500 yıl dayanabiliyor, biz de aynı malzeme ile çalışıyoruz
Duvar resmi boyaması için ne tür boyalar kullanılır?
Yapılacak resme ayrılan bütçeye göre değişir. Basit usul plastik boyalar düşük maliyetlidir fakat kısa ömürlü olur. Akrilik veya 1. sınıf su bazlı renk tüpleri orta maliyetli olup daha uzun süre dayanabiliyor. Yağlı Boya biraz daha maliyetli olmasına karşın genel olarak daha çok tercih edilen bir mazemedir. Suya, yağmura karşı dayanıklı, kirlenmesi durumunda ıslak bezle dahi temizleme olanağı tanıması, uzun yıllar canlılığını kaybetmeden durabilmesi çokça tercih edilmesinin sebeplerindendir.
Fayans üstüne duvar resmi boyaması yapılır mı?
Direkt olarak fayansın üzerine resim yapılmaz. Resmin yapılacağı bölge macunlanır, astar atılır, böylece fayansa yapışma işlemi gerçekleştirildikten sonra resim yapılır.
Ahşap üzerine duvar resmi boyaması yapılır mı?
Su ile kontrol edilir. Suyu emmiyorsa resim yapılabilir, emiyorsa eğer uygun bir astar ile kaplandıktan sonra resim yapılmalıdır.
Stropiyer üstüne resim yapılır mı?
Üzerine bir kat boya attıktan sonra boyanın kuruması beklenir. Boya kuruduktan sonra resim yapılır.
Alçı üzerine duvar resmi boyaması yapılır mı?
Bir iki kat astar attıktan sonra resim yapılması daha uygun olur.
Lekeli ve isli yüzeylere duvar resmi boyaması yapılır mı?
Beyaz ahşap tutkal ile bir kat boyanırsa isin veya lekenin kusması engellenebilir.
Nemlenme olan duvarda duvar resmi zarar görür mü?
Uygun tedbirler alınırsa resmin zarar görmesi tamamen ya da kısmen engellenebilir. Daha geniş bilgi verirseniz ne gibi tedbirler almak gerektiği konusunda yardımcı olabiliriz.
Ortam ısısının, duvar resmi boyamasına bir etkisi var mıdır?
İlk etapta hissedilen bir etkisi yoktur fakat zamanla renklerin solmasına neden olabilir. Örneğin direk güneş gören yerlerin güneşin değmediği yerlere oranla daha hızlı solduğunu zamanla farkedersiniz
Duvar resmi sudan ve yağmurdan etkilenir mi?
Su bazlı malzeme kullanılırsa suyun ya da yağmurun sürekliliğine göre az ya da çok etkilenir. Yağlı boya kullanılırsa su duvarın içine nüfuz etmediği sürece etkilenmez.
İletişim
Adnan Kahveci Mah. Avrupa Cad. Aktel Sitesi Sosyal Tes, AVM 82/24 Beylikdüzü / İstanbul
-
0555 613 63 64
-
cudasanat@gmail.com