Blog Banksy'nin 189 duvar resmi, grafitisi ve sokak sanatı

Banksy'nin 189 duvar resmi, grafitisi ve sokak sanatı

Banksy, henüz yüzünü hiçbir medyada göremediğimiz, ama çalışmalarını ve fikirlerini dünyanın bildiği Londra'lı bir graffiti sanatçısı. Genellikle çalışma alanı olarak dış ve kamusal mekanları kullanan Banksy tüm dünyadaki şehirleri kendisine tuval yapmaya devam ediyor.

Yine de uyguladığı 'gerilla sanatı' denen bir yöntemle, özelleşmiş ve kısıtlanmış alanlara başarılı bir şekilde yaptığı çalışmalarla bizlerin dikkatlerini çok daha fazla çekiyor.

Tekniği sorulduğunda, Banksy :'Önüme ne gelirse kullanırım. Örneğin herhangi bir billboardda bulunan bir kızın yüzüne bir bıyık çizebilirim ya da karmaşık bir fikir üzerinde günlerce ter dökebilirim.' demiş.

1. "Çatıdaki Kız", 2010, Londra, İngiltere

Kum saati eğer kalan zamanı simgeliyorsa, belki de aşkın da bir raf ömrü vardır.

2. "Seni seviyorum", 2010, Londra, İngiltere

Kum saati eğer kalan zamanı simgeliyorsa, belki de aşkın da bir raf ömrü vardır.

3. Tesco, Londra, İngiltere

Tesco Londra merkezli olup dünyanın en büyük alışveriş zincirlerinden birisidir. Tesco'nun mağaza poşetini bayrak direğine çeken bir çocuk ve o poşete saygı gösteren diğer iki çocuk. Tesco'yu bir sembol gibi kullanarak, onu öteside bu duvar resmiyle bir kapitalizm eleştirisi yaptığı düşünülebilir.

4. Thug For Life Bunny, Londra, İngiltere

5. Tox, 2011, Londra, İngiltere

Tox lakaplı Daniel Halpin, lakabını çok basit ve hiçbir özelliği olmayan bir stille Londra'da pek çok kamusal alana yazarak suç işlediği iddiasıyla 2011 Haziranında yargılanmış. Savcının Tox hakkında "O bir Banksy değil, hiçbir sanatsal yeteneği yok. O yüzden bir boyamaları bir an önce heryerden kaldırılmalıdır." cümlesi ise akıllarda kalmıştır. Banksy Daniel Halpin'in evinin çok yakın bir yerde bu duvar resmini yapmıştır.

6. Mağara Resimlerini Temizlemek, 2008, Londra, İngiltere

2012 olimpiyatlarında güvenlik önlemi olarak stat çevresindeki yüksek binalara füze rampaları yerleştirlmiş. Banksy'de buna protesto olarak bu duvarr resmini çizmiş.

7. "Yataktan kalktım ve giyindim. Daha fazla ne istiyorsunuz ki!", 2002, Los Angeles&New York&İtalya

8. Füze Atıcı, 2012, Londra, İngiltere

2012 olimpiyatlarında güvenlik önlemi olarak stat çevresindeki yüksek binalara füze rampaları yerleştirlmiş. Banksy'de buna protesto olarak bu duvarr resmini çizmiş.

9. Yağmalayan Askerler, 2005, New Orleans, Amerika

Katrina Kasırgasından sonra New Orleans'ın her yerinde yaşanan yağmalama olaylarına atfen Banksy tarafından yapılmış bir duvar resmi.

10. Think Tank (Blur Albüm Kapağı), 2005, Londra, İngiltere

11. "Al bu toplumu...", Londra, İngiltere

12. 3 Boyutlu Gözlük Takan Fare, 2010, Utah, Amerika

13. Şemsiyeli Kız, 2014, New Orleans, Amerika

14. İşeyen Asker, Londra, İngiltere

15. Bronx Hayvanat Bahçesi, 2013, Yankee Stadı, New York, Amerika

16. Kameraman ve Çiçek, 2010, Park City, Utah, Amerika

17. Çekiçli Çocuk, 2013, Manhattan, New York, Amerika

18. Baloncuklu Kayan Kız, 2008, Londra, İngiltere

Banksy bu duvar resmini, Doğu Londra'da Hackney Gençlik Kulübünün duvarına yapmıştır. Çevresine uyum sağlayabilen ve kendisine oynayacak alan yaratan bir kız çocuğunu resmetmiştir. Tabii ki bu resmin gençlik merkezi olarak seçilen kapalı bir mekanın duvarında olması ironiktir..

19. Sallanan Kız, 2010, Los Angeles, Amerika

Broadway ve civarında çocukların oyun oynayabileceği hiçbir alan kalmamıştır ve Banksy bunu daha önce orada yazılı olan yazıyla çok zekice resmetmiştir.

20. Varoş Çocuğu, 2009, Londra, İngiltere

Londra'nın Hackney bölgesinde yapılan bu duvar resminde Banksy, o zamanlar o bölgede çetelere katılan çocuk sayısındaki artışa gönderme yapmıştır.

21. CND(Barış Sembolü-Nükleer Silahsızlanma Kampanyası) İşaretini Boyayan Askerler, 2013, Londra, İngiltere

Bu duvar resminde, askerlerin barış sembolünü sildikleri görülmektedir. Fikir ve konuşma hürriyetine dikkat çeken bir çalışmadır.

22. Grafiti Suçtur, 2013, New York, Amerika

23. "Grafitti birşeyleri değiştircek olsaydı, yasadışı olurdu", 2011, Londra, İngiltere

Banks bu duvar resminde Emma Goldman'ın "Eğer oy vermek birşeyleri değiştirecek olsaydı, yasadışı olurdu" sözüne atıfta bulunarak bir fareye "Grafitti birşeyleri değiştirecek olsaydı, yasadışı olurdu" yazdırmıştır.

24. Çünkü ben değersizim, 2006, Londra, İngiltere

Bu duvar resmi, Bristol Kraliyet Kliniği ve Bristol Çocuk Hastanesinin tam karşısında yer almaktadır. Nişan alan polisin arkasındaki çocuk, elindeki kese kağıdını patlatarak polise bir sürpriz hazırlamaktadır.

25. Gangster Fare, 2006, Londra, İngiltere

Bu duvar resmi, Bristol Kraliyet Kliniği ve Bristol Çocuk Hastanesinin tam karşısında yer almaktadır. Nişan alan polisin arkasındaki çocuk, elindeki kese kağıdını patlatarak polise bir sürpriz hazırlamaktadır.

26. Punk Lenin, 1997, Bristol, İngiltere

Bu duvar resmi, Bristol Kraliyet Kliniği ve Bristol Çocuk Hastanesinin tam karşısında yer almaktadır. Nişan alan polisin arkasındaki çocuk, elindeki kese kağıdını patlatarak polise bir sürpriz hazırlamaktadır.

27. Keskin Nişancı, 2005, Londra, İngiltere

Bu duvar resmi, Bristol Kraliyet Kliniği ve Bristol Çocuk Hastanesinin tam karşısında yer almaktadır. Nişan alan polisin arkasındaki çocuk, elindeki kese kağıdını patlatarak polise bir sürpriz hazırlamaktadır.

28. Keş Polis, 2005, Londra, İngiltere

Bu duvar resmi, Londra'nın pek çok yerinde görülmüş. Banksy, polis içindeki yolsuzluğa dikkat çekmek için bir polise kokain çektiriyor.

29. Guantanamo Hapishanesi, Londra, İngiltere

Banksy'nin Amerika'nın Guantanamo Hapishanesindeki insanlıkdışı davranışlarına dikkat çekmek için yaptığı, bir mahkuma ait duvar resmi

30. Top Oynamak Yasak, 2003, Londra, İngiltere

31. Köle İşçi, 2003, Londra, İngiltere

32. Bomba ve Kız), 2003, Londra, İngiltere

Bu duvar resmi, bir kız çocuğunun masumiyeti ve saflığının hemen yanıbaşındaki savaşın dehşetini sembolize eder. İyilik ve kötülük biraradadır ve barış içinde yaşamak varken neden savaştığımızı sorgulamaktadır.

33. Hizmetçi, 2006 - 2007, Londra, İngiltere

This piece first appeared in Chalk Farm, London. The Independent of London made a claim that they had commissioned the work, something Banksy would later refute. Many were quick to claim that this piece was a statement against the government's reluctance to tackle issues such as Aids in Africa. Banksy describes the piece on his website, "In the bad old days, it was only popes and princes who had the money to pay for their portraits to be painted. This is a portrait of a maid called Leanne who cleaned my room in a Los Angeles motel. She was quite a feisty lady."

The work later appeared in 2007 on a wall adjacent to the White Cube Gallery in London. The rendition was mysteriously painted over after standing for a month. That same year the piece was also repurposed in a collaboration with Damien Hirst. The Banksy-altered "Pharmaceutical" painting would go on to sell for $1,870,000. At the time of auction, this was the highest price Banksy had ever received for a piece.

34. Zebra'nın Çizgileri, Timbuktu, Mali

Daimi bir kuraklığın yaşandığı afrikanın Mali ülkesinde, suyu zebranın çizgileri için harcamak, oldukça ironik bir durum. Ancak belki de Banksy bu duvar resmini yaparken gelişmiş ülkelerin bu kurak topraklarda insanların yaşadığı kıtlıktan çok bu bölgedeki hayvanlara gösterdikleri ilgiyi afişe etmek için yapmış olabilir.

35. Mobil Aşıklar

Banksy, birbirlerinden çok ellerindeki telefonlarına odaklanmış iki aşığın duvar resmini yaparak, teknoloji bağımlısı yaşam üzerine bir eleştiri getirir.

36. Çiçek

Yol kenarındaki sarı çizgiler, park yasağı için yapılmış uyarı çizgileriyken, Banksy'nin bu duvar resmiyle bir grafitti sanatçısının çiçek resminin bir parçası haline gelmiştir.

37. "Daima Umut Vardır", Londra, İngiltere

Özlem ve heves, masumiyet ve tecrübe, saygısızlık ve nükte, ayrıca saçma ve gülünçe eğilim; Banksy'nin çalışmalarında hepsi birarada. Elindeki kalpli balonu uçuran bir kız çocuğu.

38. Pastel Boya Silahı, 2011, Los Angeles, Amerika

Bu duvar resmi, Banksy'i Akademi Ödüllü kazandıran birçok çalışmadan birisi. Çalışma Los Angeles'da bir erkek giyim mağazasının yan duvarına çocuk savaşçılara bir eleştiri olarak yapılmış. Elinde kendisi kadar büyük bir silah tutan çocuk ve diğer nesneleri görüyoruz. Silahın mermileri renkli pastel boyalardan oluşuyor. Aslında okulda resim yapması gereken yaşta olan çocukların savaşlara birer asker olarak kullanılması hicvediliyor.

39. Let Them Eat Crack (Bırakın kırıntı yesinler), 2008, New York, Amerika

Bansky bu duvar resmini, New York'un en gözde semtlerinden birinde, maksimum 4 katlı binalardan oluşan, sanat galerilerinin, butiklerin, caz kulüplerinin, barların ve restoranların olduğu Soho'da bir binanın yan duvarına New York yetkililerinden izin alarak yapmış.

Banksy, Marie Antoinette'in aç olan Fransız köylüleri için söylediği "Let them eat cake"(ekmek yoksa pasta yesinler) sözünü "Let Them Eat Crack" (Bırakın kırıntı yesinler)'e uyarlamış ve çizdiği devasa fare ile Wall Street'e bir gönderme yapmıştır. Fare, boya lekeleri olan sağ elinde içinden paralar taşan bir çanta taşırken, sol elinde de yine Wall Street'in plaza çalışanlarının sıkça kullandıkları şemsiye taşımaktadır. Böylece Wall Street çalışanlarını hem gözü dönmüş ve açgözlü bir fareye benzetirken, hem de bu fareye duvara yazdırdığı söylemle orta ve alt gelirli sınıflara karşı ne kadar vurdumduymaz ve acımasız olduklarını resmetmiştir.

40. Keith Haring'in Köpeği, 2011, Londra, İngiltere

Banksy'nin Londra'nın Southwark semtinde bulunan bu çalışmada Banksy, 80'lerin efsanevi sokak sanatçısı Keith Haring'in meşhurlaştırdığı köpeği gezdiren bir adam çizmiştir. Kıyafetiyle tam da bir grafiti sanatçısını andıran adam figürü sanırım Banksy'nin kendisini ifade ederken belki de kendisini Keith Haring'in halefi gibi görmektedir.

41. Öpüşen Polisler, 2004, Brighton, İngiltere

Banksy bu duvar resmini 2004 yılında Brighton'da Prince Albert Pub'ın duvarına yaptı. Eşcinsellerin haklarına ve homofobiye karşı bir eleştiri olarak yaptığı bu çalışma 2011'de buradan alınarak Amerika'da bir açık arttırmaya gönderildi. Barın sahibi eserden kazanılacak paranın bölge için harcanacağını açıkladı.

42. Atm ve Kız, 2007, Londra, İngiltere

Bu duvar resmi, Londra'daki Rosebery Avenue'de bulunan Exmouth Market'in duvarına Banksy tarafından yapıldı. İki kafenin arasına ve İngiltere Banklarının tam karşısına denk gelen bir yer burası.

Bankaların rekor sayılacak karları ve yüksek cezalarına bir eleştiri olarak yapılan bu çalışma, halkın bankalar tarafından kıskaca alınarak köleleştirilen ve üstünden kar elde edilen bir meta haline dönüşümü simgelenmektedir.

43. Çılgın Atlar, 2013, New York, Amerika

Banksy bu çalışmayı "Better Out Than In" (Dış Mekan iç mekandan iyidir) sergisi kapsamında New York'da yan yana duran bir kamyonet ve otomobilin üzerlerine yapmıştır. Gece görüş dürbünlü vahşi atlar, üzerlerinde hedef işareti olan insanlar. Yanında da Wikileaks belgelerinden alınmış bilgiler bir müzik çalardan ortama sesli olarak verilmektedir.

Kayıtta, Amerika'nın 2007 yılında Bağdat'a yaptığı, 2 çocuğun ve Reuters gazetecesinin de öldüğü bir hava saldırısından bahsedilmektedir. Ayrıca kayıttan bir de bir askerin "Bu onların suçu, savaş alanına çocukları getirmeselerdi" dediği duyulmakta idi.

Bir süre sonra çalışma alanı tel örgülerle koruma altına alınmak zorunda kaldı.

44. Otostopçu (Herhangi bir yere), 2005, Londra, İngiltere

Banksy'nin bu duvar resmi en uzun ömürlü çalışması, tam 6 sene aynı yerde kaldı.

Otostop yapan kişi Charles Manson: oldukça ilginç ve suçla dolu bir yaşama sahip bir amerikalı, defalarca hapse girip çıkmış, tuhaf bir organizasyon kurup müritlerine medyatik kişiler de dahil pek çok cinayet işletmiş bir adam.

45. Girilmez (No Trespassing), 2010, San Fransisco, Amerika

Banksy'nin bu duvar resmi girilmez tabelasının altında oturan bir kızılderilidir.

Kızılderilinin yüzü hariç heryeri siyah beyaz ve yüzü de sepya rengindedir. 2010'da San Fransisco'da insanların sokaklarda veya parklarda oturma ve yatmalarını düzenleyen (Sit-Lie Ordinance) bir kanun çıkarılmıştır. Banksy buna tepkisini Amerika'nın ilk yerlileri olan kızılderililerle göstermiştir.

46. Buraların hep ağaçlık olduğunu hatırlıyorum (I Remember When All This Was Trees), 2010, Detroit, Amerika

Banksy'nin bu duvar resmi girilmez tabelasının altında oturan bir kızılderilidir.

Kızılderilinin yüzü hariç heryeri siyah beyaz ve yüzü de sepya rengindedir. 2010'da San Fransisco'da insanların sokaklarda veya parklarda oturma ve yatmalarını düzenleyen (Sit-Lie Ordinance) bir kanun çıkarılmıştır. Banksy buna tepkisini Amerika'nın ilk yerlileri olan kızılderililerle göstermiştir.

47. banksy-turist-danisma, 2005, Londra, İngiltere

Banksy's Tourist Information is depicted within a dark walkway off Hackney Road near Tower Hamlets, London. The work depicts a hooded figure whose face is obscured, standing within the alley between Columbia Road and Warner Place. When the elusive street artist placed his work, it was with nighttime in mind. During the day there is a busy market just around the bend, but at night it's a chilling and gloomy area. The hooded figure is seen standing against the wall. His stance is suspect right below the words, "Tourist Information." The piece suggests a trap for tourists, leading them to dangerous areas.

48. Every Picture Tells A Lie, 2003, Berlin, Almanya

Banksy's Every Picture Tells A Lie was a mural curated by the contemporary arts space Kuenstlerhaus Bethanien back in 2003. The mural was unfortunately painted over numerous times, ruining the work for good—or so everyone thought. The project was later restored in 2011 by Brad Downey during a exhibition called "What Lies Beneath," a task that required hours of work to remove layers of paint. Downey's relationship with the Every Picture Tells A Lie mural dates back to his work at the exhibition that housed it back in 2003.

Unlike another early work, Gorilla In A Pink Mask, this piece was able to be restored to its original look. The piece features five of Banksy's smiley face police troopers, which would become recurring characters in his later works. Above the arch-like formation are the words and title of the work, which read, "Every Picture Tells A Lie."

49. One Nation Under CCTV, 2008, Londra, İngiltere

Banksy's One Nation Under CCTV was one of many digs aimed at Big Brother. This piece, however, is memorable for the way Banksy pulled off the stunt. The Royal Mail granted permission for the creation of an enormous piece on the wall within the Post Office yard on Newman Street, without knowing what the work would look like. Scaffolding was constructed, reaching multiple stories and standing for a large portion of the week.

Much to the surprise of the Royal Mail and surrounding residents, the scaffolding would be removed to unveil the message "One Nation Under CCTV." The piece shows a young boy on the sixth rung of a tall ladder, rolling out the block lettering. To the left of the subject is a police officer and watchdog. The piece was seen as a bold statement against CCTV, perfectly placed directly to the left of a number of closed-circuit cameras. The work was later painted over. "

50. You Have Beautiful Eyes, 2005, New York, Amerika

Banksy hit up New York's Metropolitan Museum of Art in March of 2005 to place his own work illegally on the historical museum walls. The work of choice was You Have Beautiful Eyes, a simple portrait depicting a woman sporting a gas mask. Banksy would partake in similar antics that same day, placing other works in New York's MOMA and the American Museum of Natural History. Banksy told Reuters at the time, "My sister inspired me to do it. She was throwing away loads of my pictures one day and I asked her why. She said "It's not like they're going to be hanging in the Louvre.'"

The museum officials did not take kindly to the artist's hanging his own works with some simple adhesive. Elyse Topalian, the spokeswoman for the Met at the time, explained to the New York Times, "I think it's fair to say that it would take more than a piece of Scotch tape to get a work of art into the Met."

51. You Have Beautiful Eyes, 2005, Bristol, İngiltere

One of Banksy's best placements was a work on the side of a British sexual health clinic. Naked Man made headlines, and when 500 people were surveyed about the work, more then 95% of them were in favor of keeping it up. City Council would oblige the request and rule in favor to allow the piece to remain on Park Street. The ruling came as a surprise because the piece displays an unclothed gentleman hanging from a windowsill. The subject appears to have been partaking in an affair with another man's wife. The husband is pictured looking out the window above the naked man, angrily searching for his wife's lover.

52. Muz Kurgusu, 2007, Londra, İngiltere

Banksy's 2007 Peel Fiction piece, which was an adaptation of a scene from Quentin Tarantino's 1994-cult-classic, Pulp Fiction, showed Samuel L. Jackson and John Travolta pointing bananas instead of guns. The piece was removed by order of Transport for London, who cited that the piece encouraged crime. Banksy returned to the scene this time, placing the actors in banana suits to mock Transport's claim. That second installment was ragged by a young artist named Ozone, who critiqued the piece with a dig at Banksy. Beside Ozone's work, the 19-year-old left a comment, "If it's better next time I'll leave it." Ozone and fellow artist, Wants, were hit and killed by an underground train. Banksy would return for a third installment at the site, this with a great amount of compassion. Banksy painted a gloomy piece in a grey tone that showed an angel protected by a bulletproof vest gripping a skull—a heartfelt tribute to the fallen young artist.

53. KKK, 2008, Birmingham, İngiltere

Following a series of pieces in New Orleans, Banksy moved on to Birmingham, Alabama in 2008. The stencil extraordinaire went to work on a wall of an abandoned gas station. The piece depicted a Ku Klux Klansman hanging from a noose. The Ku Klux Klan and the city of Birmingham have a long, disturbing history that dates back to as early as 1915.

It is clear that Banksy's target of the piece was the KKK, but Birmingham residents were not too fond of the work. The imagery seemed to bring dark memories to the city, and they made it a point to cover the entire work in black spray-paint. This time the work was not ragged for hatred towards Banksy but the imagery he presented. The piece was later removed from the walls of the abandoned Chevron Station's service center.

54. "Hayallerinin peşinden git", 2010, Boston, Amerika

Banksy's Follow Your Dreams piece appeared in the Chinatown district of Boston in May of 2010. The image displays a fatigued painter beside the painted words "Follow Your Dreams" in capital letters. The phrase becomes secondary to the word "Cancelled," which is sprawled across the empowering message. Banksy gives the male painter a typical black and white color, while the initial words appear in a green tint. The word "Cancelled" is done in white capital letters housed by a red rectangle, resembling a stamp. The placement of this work on Essex Street, in the low-income district of Boston, gives the piece a deeper meaning, a commentary on class stratification.

55. "Napalm, 2004, Boston, Amerika

Banksy's Napalm piece depicts a nine-year-old girl named Kim Phuc. Phuc was the subject of a photo in 1972, which showed the naked young girl running from her home after a Napalm blast. Banksy removed Phuc from Nick Ut's original photo and placed her hand-in-hand with two of the United States' most famous pop-culture characters. The piece presents a biting critique of the United States. Other critics saw the piece as a take on the treatment of Vietnamese civilians during war.

56. "Bazukalı Monaliza, 2007-2008, Londra, İngiltere

Banksy's Mona Lisa Rocketlauncher first appeared in the Soho district of West London. A video briefly surfaced online where Banksy appears to be at work on this piece. The video shows the process of whitewashing, and the person on camera places an image of Mona Lisa holding a bazooka gun on the wall. The setting of the video appears to be Noel Street.

The work remains true to Mona Lisa's lackluster expression, but she has a rocketlauncher placed on her shoulder and wears a headset. Her hands are no longer folded in the traditional manner, instead bracing the weight of the weapon she holds. A bit of a comical and less-thought provoking piece, Mona Lisa is seen calm and collected even in the face of war.

57. "Gülün Bakalım", 2002, Los Angeles, Amerika

The Laugh Now sandwich board-wearing monkey first appeared back in 2002. The piece depicts a monkey in a human-like upright position, stenciled in black with his eyes shielded from sight. The sandwich board that hangs on the shoulders of the character reads, "Laugh now, but one day we'll be in charge." This same stencil was later used with various other sayings including, "Keep It Real," and "Lying To The Police Is Never Wrong." Aside from rats, monkeys are one of Banksy's favorite subjects.

A version of this piece sold at Banksy's often forgotten exhibit, "Existencilism," in 2002 at the 33 1/3 Gallery, Los Angeles. In 2008, the piece was part of a set of three canvases auctioned by Sotheby's Contemporary Art Day Auction in London. That same year, a variation of the piece sold at the Bonhams Urban Art Sale for close to $500,000. The cost of the three canvases totaled $241,737.

58. Banksy vs Robbo, 2009, Regent Kanalı, Londra, İngiltere

Banksy's work in the Regent's Canal ignited a war between the Bristol artist and King Robbo. Back in 1985, King Robbo installed his work titled Robbo Incorporated on a wall within Regent's Canal in Camden, London. The work stood until 2009, where Banksy allegedly covered a majority of the work with a piece of his own. The piece featured a workman pasting white wallpaper. Robbo, who was outraged, returned on Christmas Day, 2009 to create the word Robbo in silver letters. This would lead to a back and forth battle between Robbo and Banksy at the site, which is only accessible by boat. One of Robbo's works featured a gravestone that read, "R.I.P. Banksy's career."

This back and forth turf war went viral online with campaigns of "Team Robbo" targeting future Banksy works. Outside of London, Banksy's works have been defaced or altered in some capacity by fans and fellow graffiti writers pledging loyalty to King Robbo.

59. Ölüm Meleği, 2003, Bristol, İngiltere

60. Batı Şeria (West Bank), Filistin

2005 yazı sonlarında, Banksy İsrail'de Batı Şeria duvarına yaptığı bu duvar resmiyle oldukça ilgi çekti. İsrail-Filistin sınırında, sınır boyunca örülen duvarın geçiş sağlanan bir kontrol noktasına çok yakın bir bölgede, duvarın Filistin tarafında yapılan bu resim, Banksy'nin o duvara yaptığı toplam 9 dikkat çekici duvar resminden sadece birisi. Ayrıca duvarın Filistin tarafında başka sanatçılar tarafından yapılan birçok duvar resmi bulunmakta."We don't want it to be beautiful. We hate this wall. Go home."

61. Çocuklar, Batı Şeria, Filistin

62. Uçan Balonlu Kız, Batı Şeria, Filistin

Banksy'nin yine west Bank duvarına çizdiği oldukça ikonic bir duvar resmi.

63. Öfke, Batı Şeria, Filistin

Banksy'nin yine Batı Şeria duvarına çizdiği oldukça ikonic bir duvar resmi. Resimde çiçekler hariç tüm her yer siyah beyazdır, çiçekler renklidir. Daha çok barışı simgeleyen bir ikondur. Bir kavga yaşanacaksa, o da barış için olmalıdır. Bu duvar resmi ayrıca Banksy'nin kendi kitabı "Wall and Piece" in de kapağıdır.

64. Güvercin, Batı Şeria, Filistin

Bu duvar Birinci Filistinli İntifada(Ayaklanma)'da 40'dan fazla insanın öldürüldüğü yeri göstermektedir.(Duvar daki delikler kurşun delikleridir.)

Banksy bu resmi yaparken, pek çok kişi yanına gelmiş, kimisi elini sıkmak için kimisi de onun oradan gitmesini istedikleri için. Bir süre sonra olay çıkmış ve kalabalık güvenlik güçleri tarafından dağıtılmış ancak Banksy'de oradan ayrılmak zorunda kalmış. Resmin eksik kalan yerleri, yerel sanatçılar tarafından tamamlanmış.

65. Tank, Batı Şeria, Filistin

66. Buradan Kesiniz (Cut Out), Batı Şeria, Filistin

67. Buradan Kesiniz (Cut Out), Batı Şeria, Filistin

68. At, Batı Şeria, Filistin

69. Duvarın Ardı, Batı Şeria, Filistin

70. Çocuklar, 2015, Gazze, Filistin

Banksy 2015 yılında tekrar Filistin'e gitti. 50 gün süren, 2000 Filistin'linin öldüğü ve 18.000 binanın yerle bir olduğu operasyonlarından sonra, Gazze'deki bu vahşete dikkat çekmek için bu sefer döküntülerin arasında sağlam kalabilmiş duvarlara resimler yaptı.

Çalışmalarının fotoğraflarını internet sitesinde yayınladıktan sonra altına da şu notu düştü."Gazze çoğu zaman dünyanın en büyük açık hava hapishanesi olarak tasvir ediliyor. Çünkü kimsenin şehre girmesine ve şehirden çıkmasına izin verilmiyor. Ancak böyle söylemek, hapishanelere haksızlık. Gazze’de elektrik yok ve içme suları da neredeyse her gün, her an kesilebiliyor."

71. Kedi, 2015, Gazze, Filistin

"Orada yaşayan bir adam yanıma gelerek resmin ne anlama geldiğini sordu. Ona Gazze’deki yıkıma dikkat çekmek istediğimi, bu yüzden de bu fotoğrafları internet sitemde paylaşacağımı, çünkü insanların yalnızca kedi yavrularının fotoğraflarına baktığını söyledim."

72. Bomba Hasarı, 2015, Gazze, Filistin

Banksy, bulduğu tamamı yıkılmış bir evin kapısına da ‘Bomb Damage‘ (Bomba Hasarı) adlı bir çalışma yaparken, eserde Yunan mitolojisinde gururu yüzünden çocuklarını kaybeden Tanrıça Niobe’nin ağlarkenki hali tasvir ediliyor.

73.

74.

75.

76.

77.

78.

79.

80.

81.

82.

83.

84.

85.

86.

87.

88.

89.

90.

91.

92.

93.

94.

95.

96.

97.

98.

99.

100.

101.

102.

103.

104.

105.

106.

107.

108.

109.

110.

111.

112.

113.

114.

115.

116.

117.

118.

119.

120.

121.

122.

123.

124.

125.

126.

127.

128.

129.

130.

131.

132.

133.

134.

135.

136.

137.

138.

139.

140.

141.

142.

143.

144.

145.

146.

147.

148.

149.

150.

151.

152.

153.

154.

155.

156.

157.

158.

159.

160.

161.

162.

163.

164.

165.

166.

167.

168.

169.

170.

171.

172.

173.

174.

175.

176.

177.

178.

179.

180.

181.

182.

183.

184.

185.

186.

187.

188.

189.

İletişim

  • Adnan Kahveci Mah. Avrupa Cad. Aktel Sitesi Sosyal Tes, AVM 82/24 Beylikdüzü / İstanbul

  • 0555 613 63 64

  • cudasanat@gmail.com